Składniki:
40 świeżych jajek
1 litr kwaśnej śmietany
1 kilogram mÄ…ki
1 kilogram cukru
1 kilogram masła
sok z 1 cytryny
4 cukry waniliowe
Przygotowanie:
MasÅ‚o utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aż siÄ™ caÅ‚y cukier dokÅ‚adnie rozpuÅ›ci. Oddzielić żóÅ‚tka od biaÅ‚ek. BiaÅ‚ka odstawić, a żóÅ‚tka dodać do wczeÅ›niej utartego masÅ‚a z cukrami.
Przed dodaniem mąki wskazane jest wcześniejsze jej przesianie przez sito, aby mieć pewność, że nie ma w niej żadnych grudek lub innych niespodzianek. Następnie do masy dosypujemy powoli mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do ciasta dodajemy Å›mietanÄ™ i wyciskamy sok z cytryny. My do swojego sÄ™kacza nie dodajemy żadnych aromatów i zapachów, gdyż sÄ™kacz sam w sobie jest ciastem przepysznym i pachnÄ…cym. Jeżeli mimo wszystko chcesz skusić siÄ™ na jakiÅ› dodatkowy aromat, to wÅ‚aÅ›nie jest to najlepsza pora, by go dodać.
Teraz możemy zabrać siÄ™ za ubijanie biaÅ‚ek. Aby wspomóc ten proces, możemy dodać do biaÅ‚ek szczyptÄ™ soli. Jak już mamy biaÅ‚ka dobrze ubite możemy, stopniowo dodawać je do ciasta tym samym je mieszajÄ…c. DziÄ™ki ubitym biaÅ‚kom uzyskamy ciasto puszyste i delikatne.
Przygotowanie pieca i wałka.
Do upieczenia sÄ™kacza potrzebny jest specjalny sprzÄ™t. W którego skÅ‚ad wchodzi drewniany dÄ™bowy waÅ‚ek, szerszy z jednej strony i cieÅ„szy z drugiej, oraz piec. Do wypieku sÄ™kacza stosowane sÄ… dwa rodzaje pieców. Piec elektryczny, gdzie elementem grzewczym jak siÄ™ domyÅ›lamy sÄ… grzaÅ‚ki, albo piec naturalny opalany drewnem.
Proces kręcenia (pieczenia) sękacza.
Zanim zabierzemy siÄ™ za przygotowywanie waÅ‚ka, w pierwszej kolejnoÅ›ci musimy przygotować, piec. Rozpalamy w nim, a nastÄ™pnie żar z drzewa rozkÅ‚adamy równomiernie w palenisku. Kiedy nasz piec siÄ™ nagrzewa, możemy przejść do owiniÄ™cia waÅ‚ka pergaminem lub papierem do pieczenia. Potem sznurkiem baweÅ‚nianym okrÄ™camy pergamin na waÅ‚ku, aby lepiej nam siÄ™ trzymaÅ‚. Kolejnym krokiem jest natÅ‚uszczenie pergaminu masÅ‚em, aby na koniec Å‚atwiej byÅ‚o go Å›ciÄ…gnąć, a pergamin oddzielić od naszego sÄ™kacza.
Jak mamy już waÅ‚ek przygotowany, a w piecu jest odpowiednia temperatura, możemy przejść do nagrzania waÅ‚ka. KÅ‚adziemy nasz waÅ‚ek na ruszcie i krÄ™cimy nim nagrzewajÄ…c go, aby jego powierzchnia byÅ‚a odpowiednio ciepÅ‚a. Należy uważać przy tym, by nie spalić pergaminu. Jest to proces bardzo ważny, ponieważ pierwszÄ… warstwÄ™ musimy dobrze zapiec, aby później nie okazaÅ‚o siÄ™, że odpadnie ona nam od waÅ‚ka.
NastÄ™pnie wylewamy trochÄ™ ciasta na blachÄ™ tzw. nabierak i za pomocÄ… Å‚yżki rozprowadzamy równomiernie ciasto na waÅ‚ek tak, aby stworzyć cienkÄ… warstwÄ™, którÄ… zapiekamy lekko. Trzeba uważać przy tym, aby ciasta nie spalić, o co nie trudno. Gdy temperatura jest za wysoka należy waÅ‚ek odsunąć od ognia. Do tego sÅ‚uży nam regulacja na naszym ruszcie.
KrÄ™cimy waÅ‚kiem i po lekkim stężeniu masy nalewamy kolejne warstwy odpowiednio dobierajÄ…c technikÄ™ krÄ™cenia waÅ‚kiem. Przy krÄ™ceniu jednostajnym w jednÄ… stronÄ™ zarysowuje siÄ™ sÄ™kacz kolczasty. Dalej kolejne warstwy zapiekamy i polewamy oraz krÄ™cimy tworzÄ…c zalążki sÄ™ków (kolców) i tak do skoÅ„czenia ciasta. Powiem, że nie jest to proces Å‚atwy technologicznie. Trzeba nauczyć siÄ™ odpowiednio krÄ™cić waÅ‚kiem, aby otrzymać pożądany efekt, a przy tym nie spalić ciasta i uzyskać piÄ™kne sÄ™ki. W produkcji sÄ™kacza na jego jakość majÄ… wpÅ‚yw dwa parametry: ciasto oraz technika krÄ™cenia.
O ile ciasto jest przygotować dość Å‚atwo, chociaż jest to pracochÅ‚onne to pieczenie jest jeszcze trudniejsze i dÅ‚ugotrwaÅ‚e. Przygotowanie ciasta i upieczenie sÄ™kacza to ok. 4-5 godzin pracy. Z czego okoÅ‚o 3 godziny spÄ™dzone przy gorÄ…cym piecu. Jak już caÅ‚e ciasto zniknie z nabieraka, to możemy odstawić sÄ™kacza na stojak do stężenia w pozycji poziomej. NastÄ™pnie Å›ciÄ…gamy go z waÅ‚ka i stawiamy na stóÅ‚. Usuwamy pergamin oraz sznurek z jego Å›rodka. Ostatnim etapem, jaki nam pozostaÅ‚ jest pokrojenie jego i konsumpcja – smacznego.
ŹródÅ‚o: Biebrza24